OUDER

Gaat jouw kind met een chronische aandoening naar school?

Veel ouders voelen zich bezorgd om hun kind met een chronische aandoening op school achter te laten. Krijgt je kind wel de zorg die hij nodig heeft? Kun je de zorg wel overdragen aan iemand anders? Deze zorgen zijn heel normaal en begrijpelijk.

Als ouder vervul je een belangrijke rol in het uitleggen wat de chronische aandoening betekent voor je kind op school en wat je kind van school nodig heeft. Deze website met informatie en hulpmiddelen helpt je daarbij. Begin bij onze doe-het-samen gids. Die je hier kan downloaden. De documenten voor ouders, zijn samen met die voor je kind en school ook beschikbaar in gedrukte vorm. Ze worden geleverd in een mooi blik als een doe-het-samen pakket met school. Je kunt de gids hier gratis bestellen.

Het is als ouder goed om te weten dat iedere school verplicht is om te onderzoeken welke ondersteuning voor een leerling met een chronische aandoening nodig is, en die -binnen de mogelijkheden van de school- ook te bieden. De zorg aan leerlingen met een chronische aandoening mag door school dus niet zomaar geweigerd worden. Nu gebeurt het nog regelmatig dat scholen bij voorbaat alle zorg voor leerlingen met diabetes uitsluiten uit angst voor aansprakelijkheid of met verwijzing naar hun medisch protocol. In dit stappenplan ondersteuning in het onderwijs wordt dit verder uitgelegd. Beide mag dus niet volgens het College voor de Rechten van de Mens