Beperkte mobiliteit heeft vele gezichten

Beperkte mobiliteit op school of in de klas

Mobiliteit

Beperkte mobiliteit heeft vele gezichten bij leerlingen met een chronische aandoening. Het kan gekoppeld zijn aan de fysieke beperking van het lichaam, maar ook gekoppeld zijn aan beperkte hoeveelheid energie op een dag die gepaard gaat met veel chronische aandoeningen. Het kan de fijne motoriek van bijvoorbeeld schrijven lastig maken, of het kan het afleggen van lange afstanden of beklimmen van trappen zijn de hele dag door. Ook dit verschilt van aandoening tot aandoening, van leerling tot leerling en vaak zelfs van dag tot dag.

Door samen in gesprek te gaan met hulp van de checklist in de waaier kunnen leerling, school en ouder helder krijgen of beperkte mobiliteit meespeelt en hoeverre dit de leerling belemmert op school en wanneer. Op basis van die inventarisatie kan gekeken worden naar mogelijke oplossingen die ook in de waaier staan genoemd.

Gym

Header Gym

Vermoeidheid

_VLO9968.jpg

In de lift

In de lift

“Ik mag gebruik maken van de lift op school als ik erg benauwd ben. Er mag dan een vriendinnetje mee. Dat is fijn!” (Leerling met astma, Brochure Een leerling met Astma, Ziezon)

 

header_VLO9994.jpg

Toetsen & examens

header_VLO9941.jpg

Verzuim

header_VLO0043.jpg

Docentenstalling

Docentenstalling

“Ik zit nu in het voortgezet onderwijs. Ik moet nu wat langer fietsen naar school, maar gelukkig heb ik een driewieler met trapondersteuning gekregen van de gemeente. Ik kom dan niet zo heel moe op school aan. Fijn dat ik mijn fiets in de docentenstalling kan zetten, daar staat ‘ie veilig.” (Leerling met Jeugd Reuma, Kenniskaart Jeugd Reuma, Kennisgroep Speciaal)

header_VLO9987.jpg