Afstandsonderwijs brengt leren én contact met de klas dichterbij 

Afstandsonderwijs brengt leren én contact met de klas dichterbij 

 

 

Routekaart en Helpdesk Afstandsonderwijs

Afstandsonderwijs wordt door veel scholen gezien als een tijdelijke oplossing zolang we te maken hebben met Corona. Het is voor ouders, leerlingen en school vaak lastig om deze tijdelijke voorziening om te zetten in een blijvend aanbod.

Onze routekaart afstandsonderwijs is een heel mooi hulpmiddel om op en met school in gesprek te gaan hierover. Deze routekaart kan je hier gratis aanvragen. Het kan ook zijn dat je als ouder of school behoefte hebt hebt aan een deskundig iemand die met je meedenkt in oplossingen. Dat kan! We hebben een helpdesk afstandsonderwijs bemand door Reinette, Kim en Kimberly. Zij hebben ervaring opgedaan in het regelen van allerlei verschillende soorten afstandsonderwijs voor hun eigen kinderen en voor kinderen en jongeren in hun netwerk. Stuur ons een mail met je vraag en je wordt teruggemaild of gebeld door Kimberly, Kim of Reinette.

Zie hieronder ook ervaringen uit de praktijk van leerlingen, ouders en scholen met verschillende soorten hybride afstandsonderwijs.

Reinette

Reinette

“Dankzij afstandsonderwijs hebben mijn zoons hun achterstand helemaal ingelopen, wat zeg ik, ze lopen zelfs voor. Bovendien zijn ze minder eenzaam en hebben uitzicht op een diploma. Kortom ze hebben weer een toekomstperspectief.”  Reinette de Boer

Schermafbeelding 2021-04-12 om 10.27.46.png

Kimberly

Kimberly

“Hopelijk kunnen we heel veel kinderen, scholen en ouders op weg helpen! Er is zoveel mogelijk. Onze kanjer heeft bewezen dat je met de juiste ondersteuning, in een mix van fysiek en afstandsonderwijs een prachtig uitstroomprofiel haalbaar is. Dit gun ik ieder kind.” Kimberly Kindt

Schermafbeelding 2021-04-12 om 10.15.30.png

Kim

Kim

“Wat ik hoop te bereiken bij de helpdesk is dat afstandsonderwijs een breed gedragen onderwijsvorm wordt door bewustwording van de meerwaarde. Het is een waardevolle aanvulling op het leren op school, maar zeker geen vervanging daarvan.”  Kim Appelo

foto kim.jpg

Gebruikerservaringen afstandsonderwijs van leerlingen, ouders en scholen

Parallel Onderwijs in de klas en thuis met een webcam

Parallel Onderwijs in de klas en thuis met een webcam

Praktijkvoorbeeld van interactief onderwijzen met de webcam van Openbaar Onderwijs aan de Amstel

Schermafbeelding 2021-04-10 om 12.57.20.png

De AVI1 Robot uitgelegd

De AVI1 Robot uitgelegd

Bekijk hier wat de AVI1 Robot kan betekenen.

AV1-in de klas ovv No Isolation fotograaf Estera K. Johnsrud.jpg

KlasseContact uitgelegd

KlasseContact uitgelegd

Bekijk hier wat KlasseContact kan betekenen.

Klassecontact_beeld1 in de klas.jpg

IVIO@school uitgelegd

IVIO@school uitgelegd

Bekijk hier wat IVIO@school kan betekenen.

IVIO@school 2 leerlingen.jpg

Belangenbehartiging afstandsonderwijs

We voeren met Ouders en Onderwijs en een aantal andere organisaties continu druk uit op de politiek om het afstandsonderwijs voor onze doelgroep in stand te houden. Voor het behouden van het afstandsonderwijs is nodig dat:

  • Iedere klas een webcam heeft zodat (zieke) leerlingen vanuit huis in de klas kunnen blijven meedoen. Lees hier ons standpunt dat we naar de Tweede Kamer hebben verstuurd. Biedt dit aan via een stimuleringsmaatregel voor apparatuur en training van leerkrachten. Leg het vast in de landelijke norm voor basisondersteuning.
  • Ieder samenwerkingsverband een ondersteuningsaanbod afstandsonderwijs heeft voor thuiszitters. Maak dit onderdeel van het dekkend aanbod in de regio.
  • Iedere leerling die niet bij een school staat ingeschreven als (tijdelijk) alternatief aanspraak kan maken op afstandsonderwijs. Maak dit mogelijk door deze leerlingen een budget te geven waarmee het afstandsonderwijs kan worden ingekocht.
  • Er voldoende hulpmiddelen, persoonlijke begeleiding (buddy) en technische mogelijkheden zijn om het afstandsonderwijs mogelijk te maken. Hieronder vallen ook laptops voor de thuiszitters die nu geen gebruik kunnen maken van de subsidiemogelijkheid voor devices.
  • Wet- en regelgeving wordt aangepast zodanig dat voor afstandsonderwijs geen vrijstelling van leerplicht of onderwijstijdverkorting nodig is maar het gezien wordt als (tijdelijk) onderwijs op een andere locatie.

Aanvullend afstandsonderwijs, naast het in de klas kunnen zitten, is essentieel

De behoefte aan aanvullend afstandsonderwijs bij onze doelgroep is groot, Dat blijkt zowel uit de reacties op onze social-media kanalen als uit een peiling onder 98 ouders van (tijdelijke) thuiszitters uitgevoerd door Ouders en Onderwijs. Het blijkt dat 80% van de ondervraagde ouders ook na Corona graag afstandsonderwijs, volledig of als aanvulling voor hun kind willen, hier een aantal toelichtingen:

"Zelf de tijd in kunnen delen vim beperkte belastbaarheid. Eigen tempo. Een op een aandacht is mogelijk. Instructie via filmpje is vaker te bekijken indien nodig. Kind komt tot rust nu het niet meer in de volle drukke klas zit!"

"Een jaar geleden opperde de neuroloog al thuisonderwijs. Veel prikkels als mijn zoon pijn heeft putten hem uit. nu kan hij op de momenten van de dag dat hij zich goed voelt opdrachten maken en daar is hij heel blij mee."

"Als ‘s nachts geen oog wordt dichtgedaan door hoofdpijn, of andere pijn, is het fijn om iets later te starten. Onderwijs wat niet past bij vervolg opleiding zou kunnen vervallen. Dan kan wat belangrijk is met meer energie gedaan worden."

"Hele dagen school is te zwaar voor mijn kind. Ideaal zou zijn, halve dagen op school, middag en woensdagochtend thuis. Zo krijgt hij meer rust en neemt hij meer op en kan hij nog spelen, sporten, ergotherapie, fysiotherapie..."

Meer uitkomsten over leerlingen met chronische aandoeningen uit deze peiling vind je hier. Het verslag door Ouders en Onderwijs over de hele peiling kun je hier lezen.