Beperk leerachterstand door de inzet van afstandsonderwijs

Beperk leerachterstand door inzet van afstandsonderwijs

Veel leerlingen met een chronische aandoening hebben structureel met ziekteverzuim te maken. Afstandsonderwijs is een relatief simpele en effectieve manier om leerachterstand door ziekteverzuim te beperken of zelfs te voorkomen. Veel leerlingen met een chronische aandoening hebben namelijk regelmatig niet de energie om naar school te komen maar wél om thuis te leren. Daarom is juist nu de tijd rijp om structureel afstandsonderwijs in elke klas te organiseren, zoals wij ook bepleiten bij de Tweede Kamer. Lees hier meer over onze lobby rondom afstandsonderwijs voor leerlingen met chronische aandoeningen.

Joy, 15 jaar oud met astma en een huidallergie, verwoordt het zo in:

“Mijn lichaam is elke dag keihard aan het werk om mij goed te laten functioneren en dat belemmert mij vaak naar school te gaan, omdat ik geen energie meer over heb. Als de leraar zijn webcam van de laptop aanzet, kan ik de les gewoon volgen. Hoeveel moeite is dat?” (hele krantenartikel lees je hier).

Middelbare scholier Maurits blogt er dit over:

"De zorgcoördinator bij mij op school heeft afgesproken, dat veel dat wat we nu leren over het geven en volgen van onderwijs op afstand ook meegenomen wordt naar de toekomst. (.....) Online onderwijs betekent niet naar school gaan; wat minder energie kost, maar ook minder sociaal contact als gevolg heeft. Het huidige online schoolsysteem en online sociale contact brengen voor mij iets moois, dit kan ik hopelijk in de toekomst gebruiken op de momenten als ik weken ziek ben en niet aan het gewone leven kan deelnemen. "(lees hier zijn hele blog)

Een webcam in de klas, twee voorbeelden uit de praktijk

Overal in Nederland zie je steeds meer scholen en leerkrachten aan de slag gaan met parallel lesgeven. Hierbij twee voorbeelden uit de praktijk.

Eerste is uit Amsterdam waar het gelijk structureel is opgezet en waarbij meerdere scholen tegelijkertijd aan meewerken. Ze hebben er een filmpje over gemaakt, waardoor je heel duidelijk kan zien hoe simpel en kan zijn en hoeveel het oplevert. Zij gebruiken deze set-up:

set-up webcam.png

De voordelen voor de leerkracht en leerling van deze set-up:

• Je kunt met de leerlingen op school én thuis in contact zijn;
  • Voor de leerlingen thuis voelt het toch een beetje alsof ze in hun klaslokaal zitten. De webcam is vanuit de klas op het bord gericht;
  • Je werkt vanaf één centrale plek met één account;
  • Je kunt het scherm delen tijdens de instructie, zo kunnen de leerlingen thuis de methodeles of de presentatie goed volgen;
  • De webcam is gemakkelijk te verplaatsen en je kunt  in- en uitzoomen naar het bord;
  • Je bent goed te verstaan voor de leerlingen thuis en in de klas;
  • Je kunt de instructies ook opnemen, zodat deze later nog terug te kijken zijn voor leerlingen.

Tweede voorbeeld is van de wiskunde leraar Henk Vegter. Hij is op eigen kracht, maar met toestemming van directie, gaan experimenteren met parallel-onderwijs. Hij deelt zijn ervaringen met enige regelmaat op zijn Twitter kanaal:

"Mijn lessen vanaf 2 juni in beeld. Zowel in de klas, in een ander lokaal en thuis. Overal te volgen. Geen leerlingen in beeld, alleen mijn bord en ik. De headset wordt de Plantronics Voyager Legend UC. Als je er vanuit gaat dat de docent een laptop met geïntegreeerde camera heeft en er een digibord in het lokaal is, valt de investering reuze mee. De headset kost 119 euro, inclusief bewaardoos, waarin een batterij zit voor extra opladen en inclusief usb-stick voor verbinding."

Zijn set-up is als volgt:

Henk Vegter afstandsonderwijs .jpg

Privacy en veiligheid

Lesgeven via webcam is handig, maar is het ook veilig? Jazeker! Het algemene advies is om te werken met de softwarepakketten die veilig zijn bevonden door de Autoriteit Persoonsgegevens. Voorbeelden hiervan zijn Microsoft Teams of Google for Education apps, zoals Google Meet, Classroom en Drive. Hierdoor kunnen alleen leerlingen van de groep aansluiten tijdens de sessie en is deze niet toegankelijk voor buitenstaanders. De privacy wordt extra gewaarborgd door de webcam alleen te gebruiken voor instructies en enkel te richten op het bord zonder dat de leerlingen te zien zijn. Bespreek dit ook met ouders, zodat zij gerustgesteld zijn (bron: Cloudwise). Meer informatie over privacy en afstandsonderwijs vind je bij Les op Afstand en Privacy op School.