Onze doe-het-samen gids

onze doe-het-samen Gids

Voor leerlingen met een chronische aandoening is maatwerk cruciaal. De meest effectieve manier is om tot maatwerk te komen is om met onze gids samen om de tafel te gaan; leerling, ouder en school. Onze doe-het-samen gids bestaat uit zes verschillende onderdelen voor leerling, school en ouder. Met een leidraad hoe je het gesprek kan voorbereiden en met een vragenchecklist voor tijdens het gesprek. Hieronder kan je een aantal gebruikerservaringen lezen, van een leerling, ouder en leerkracht.

Hier kun je ze alle zes onderdelen van de gids gratis downloaden. Heb je liever een gedrukte gids in blik om samen mee aan de slag te gaan, vraag die dan hier bij ons aan. Daarnaast hebben we de checklist uit de gids in het Engels vertaald, die kun je hier downloaden.

Inmiddels hebben we al meer dan 1000 gedrukte exemplaren verstuurd en zijn de onderdelen van de gids ruim 10.000 keer gedownload.

Lotte van Houten, 23 jaar PABO student, met chronische hoofdpijn en migraine

Via de gids worden alle partijen ‘gedwongen’ om ‘out-of-the-box’ te denken. Er wordt gekeken vanuit het oogpunt wat wel kan i.p.v. wat niet. De leerlingenpas vind ik heel overzichtelijk en lijkt me makkelijk te gebruiken. Wat ook goed is, is dat er veel aandacht is aan het regelen van het verzuim vooraf, zodat er geen druk op zit. Dit vond ik achteraf altijd heel vervelend.”

header_VLO9637.jpg

Judith de Gier, docent basisschool

“Wat goed dat deze gids er is! Hopelijk leidt het tot meer bewustwording bij mensen werkzaam in het onderwijs, als het gaat om chronische ziekte en wat dit voor een leerling betekent. Ik ben het meest enthousiast over het feit dat er hiermee een spreekwijzer is, die docenten handvaten biedt om het gesprek aan te gaan.”

header_VLO9891.jpg

Annemieke, moeder van een 10-jarige dochter met de ziekte van Crohn

“Wat had ik deze informatie graag gehad afgelopen december toen we er achter kwamen dat dochter (10) de ziekte van Crohn heeft. Zij scoort ineens een flink stuk lager en had al een negatief zelfbeeld door haar ziekte. De gids geeft hele fijne, duidelijke, bemoedigende informatie. Je hebt het gevoel machteloos te staan zonder back up, die is er met deze informatie. Super!”

header_VLO9999.jpg

Manja Bitterlin, namens het EDS-Fonds Nederland

“De gids van Zorgeloos naar School, is precies wat leerlingen met het Ehlers Danlos Syndroom (EDS) en hun ouders nodig hebben. Het fijne voor school is, dat de gids toepasbaar is voor alle kinderen met een chronische aandoening. Dit is mogelijk doordat de gids overkoepelende knelpunten te pakken heeft. Knelpunten als vermoeidheid, beperkte mobiliteit, gym, toetsen/examens en verzuim, die ook bij EDS spelen. Wij juichen de komst van deze gids enorm toe en kunnen dit iedere patiëntenorganisatie aanbevelen.”

header_VLO9994.jpg